3-wiel of 4-wiel: Welke heftruck past het best bij uw bedrijf?

Het verplaatsen van goederen, efficiëntie en productiviteit. Dit zijn slechts een paar voordelen van het investeren in een heftruck voor een bedrijf. Wellicht wordt overwogen om een bestaande vloot uit te bereiden. Of bent u een bedrijf gestart en zoekt u uw eerste heftruck? Wat uw reden ook is, het is belangrijk om de juiste heftruck voor de werkzaamheden te zoeken. Het is ten eerste al belangrijk om te kiezen tussen een elektrische of gasaangedreven heftruck.

Vorkheftrucks/ heftrucks zijn over het algemeen te vergrijgen in twee verschillende modellen: driewiel heftrucks en vierwielige heftrucks. Welke keuze moet u maken? Hiervoor hebben we een volledig artikel gemaakt om deze beslissing makkelijker te maken. Tevens kun je meer lezen over de verschillende soorten vorkheftrucks die beschikbaar zijn, evenals alle informatie die nodig is om te bepalen welke heftruck het beste past bij het bedrijf.

WAT IS EEN DRIEWIELIG HEFTRUCK?

Zoals waarschijnlijk duidelijk is voor iedereen die de naam leest, zijn de driewielige heftrucks met drie wielen in plaats van vier. De driewielige heftrucks worden voornamelijk ingezet in o.a. logistiek centrum en magazijnen. Eigenlijk overal waar de compacte afmeting van de heftruck de voorkeur heeft. Namelijk een heeftruck met drie wielen heeft twee wielen aan de voorzijde en een solo-wiel aan de achterkant van de heftruck, een soort omgekeerde driewieler. Dit betekend in de praktijk dat het extra vermogen tegen het einde is juist waar heffen en balanceren vereist is. Dit zorgt voor een soepeler en effectiever heffen. 3-wiel of 4-wiel

Een goed voorbeeld is de CPD20L2. Dit is een driewielige heftruck uit het EP Assortiment, met twee grote wielen vooraan en een enkel wiel in het midden aan de achterkant van de machine. Tevens wordt deze machine geleverd met Li-Ion-technologie welke zorgt voor een compacter formaat en meer bestuurders-/beenruimte voor de chauffeur. Hoewel je verwacht dat een driewielige heftruck meer uit balans is, is dat absoluut niet waar bij deze machine en voor de meeste driewielige heftrucks op de markt.

 

DE VOORDELEN VAN HET KIEZEN VAN EEN DRIEWIEL heftruck

 Een van de belangrijkste voordelen van driewielige vorkheftrucks is dat ze bij uitstek geschikt zijn voor omgevingen met beperkte ruimte. De driewiel machine heeft een kleinere draaicirkel, waardoor de vorkheftruck zelfs in krappe ruimtes kan draaien. Tegenwicht functionaliteit is ook opgenomen in driewielers, waardoor het zeer wendbaar is met ladingen in alle soorten en maten. Voor locaties met kleine opslagruimten of smalle gangpaden is een driewielige vorkheftruck een perfecte manier om de ruimte optimaal te benutten en productiviteit te verhogen.

Daarnaast zijn driewiel heftrucks meer geschikt voor gebruik binnenhuis en kleinere ladingen. Daar in tegen zijn vierwiele heftrucks meer geschikt voor hogere capaciteit tot 10 ton en nog meer. Heftrucks met drie wielen zijn erg geschikt om mee te rijden op gladde vloeren, en zelfs de elektrische modellen kunnen zowel buiten als binnen werken wanneer dit nodig is. Al met al betekent dat ze het beste zijn in magazijnen of in andere compacte ruimtes met een betonnen vloer.

GEBRUIK VOOR DRIEWIEL HEFTRUCKS

In veel industrieën is het kopen/investeren in een driewiel heftruck de ideale oplossing. Vaak kunnen (kleine) retail- en e-commercebedrijven met een kleine magazijnruimte het beste een driewiel heftruck gebruiken. Voornamelijk is dit vanwege de draaicirkel, grootte en laadvermogen. De machines kunnen makkelijk door kleine gangpaden en compacte stellingen manoeuvreren. Deze vork heftrucks zijn geschikt voor kleine ruimtes met gladde vloeren en zijn zeker de investering waard voor bedrijven met standaard hefwerkzaamheden.

Naast de hierboven genoemde toepassingen voor de driewiel heftruck wordt deze vaak gebruikt bij overdekte winkel- en opslagmagazijnen, tuincentra, pakketdepots en verhuur.

WAT IS EEN VIERWIEL heftruck?

Een 4-wiel vorkheftruck is een vorkheftruck met vier wielen. De meeste industriële machines zijn uitgevoerd met vierwielen waarvan twee vooraan en twee achteraan de heftruck. Net zoals bij driewielige heftrucks hebben heftrucks met vier wielen aan het de achterkant kleinere wielen dan aan de voorkant.

Vierwiel heftrucks zijn vaak zwaarder gebouwd dan de driewiel heftrucks. Tevens kunnen deze ergonomische worden gebouwd en voor langdurig gebruik.

EP heeft verschillende vierwiel heftrucks in het brede assortiment, waaronder een van de meest populaire de CPD15 model. Ontworpen op kleine schaal, met alle functionaliteiten van een vierwiel machine. Deze heftrucks is aangedreven door batterijen en zeer ruimtebesparend alternatief voor oudere, onhandige gasaangedreven heftrucks. Daarnaast nog een mooi voorbeeld is de vierwiel heftruck CPD30l1, een model ontworpen voor hoge prestaties! Een robuuste machine bedoeld voor werkzaamheden buiten en binnen. Tevens uitgevoerd met krachtige Li-Ion batterij

DE VOORDELEN voor het  KIEZEN VAN EEN 4-WIEL HEFTRUCK

Als je opzoek bent naar een veelzijdige heftrucks dan zijn vierwielen de beste optie. Dit is voornamelijk bij het intensief gebruiken ook buiten en op een minder gladde vloer. De driewieler is niet gemaakt om over een ruwer oppervlakte te rijden, hierin tegen gaat dit met een vier wiel machine prima! Voor het gebruikt op bijvoorbeeld bouwplaatsen is de vier wielen machine een betere keuze. Hellingen, oneffen oppervlakte en lange afstanden is geen uitdaging voor een geschikte vierwielige heftruck. De meeste machines zijn ook weersbestendig, wat betekend dat ze ideaal zijn voor vrijwel alle omstandigheden. 3-wiel of 4-wiel

Een ander groot voordeel van de heftruck met vier wielen is dat ze vaak krachtiger/sterker zijn. Hoewel dit vaak gelijk staat aan meer kosten, is het de investering meer dan waard als je ‘zware’ ladingen moet verzetten. 4 wiel heftrucks hebben een veel grotere draaicirkel dan de driewiel heftrucks.

GEBRUIK VOOR 4-WIEL VORK HEFTRUCKS

Op alle plaatsen met een oneffen oppervlakken zoals grint of rijden over lange afstanden is bij uitstek een vierwiel heftruck het meest geschikt. Deze voertuigen hebben een betere capaciteit en zijn robuuster gebouwd. De machines worden vaak gebruikt in productie, groothandel, bouwterreinen, staalbouw, en bouw. Door de robuustheid zijn de machines geschikt voor buitenwerk, wat betekend dat ze ook kunnen worden ingezet op boerenerven en soortgelijke ruimtes. Als u een bedrijf heeft waar de machine vele (zware) ladingen moet verplaatsen, dan is een vierwieler de juiste oplossing.

Vierwielige heftrucks zijn gebouwd voor intensief gebruik, vooral als het gaat om het rijden van langere afstanden en uitvoeren van diverse taken. Deze machine is goed in te zetten in grotere ruimtes waarbij draaien mogelijk is. Voor grotere winkelruimtes, of het verplaatsen van witgoed en zware, dure apparatuur, is een vierwiel heftruck de juiste keuze.

3-wiel of 4-wiel – WAT IS BETER?

Welke heftruck het meest geschikt is voor uw bedrijf hangt af van enkele zaken en wat u gaat doen met de heftruck. Hoewel we de voordelen van de heftrucks grondig hebben besproken is de keuze aan u. Uiteraard helpen wij u wel graag met het beoordelen van de specifieke situatie.

Als uw bedrijf met beperkte ruimte heeft te maken, krappe ruimtes, magazijnen en opslag zijn over het algemeen de 3 wiel heftrucks het meest geschikt. Heeft u veel oneffenheden dan kunt u beter kiezen voor een vierwiel heftruck.

Door te bekijken welke werkzaamheden u moet uitvoeren met een heftruck, kunt je kijken welk type heftruck het meeste geschikt is. Heb je een machine nodig welke veel buiten werkt? Of misschien bent u wel opzoek naar een alles-in-één machine welke 2 heftrucks kan vervangen. Wat de exacte eisen ook zijn, een goed beeld krijgen van de werkzaamheden geeft inzicht in de juiste keuze heftruck.

Als u overweegt om een elektrische heftruck te kopen, helpen wij u graag met het adviseren. Neem vandaag nog contact met ons op om het assortiment van de drie- en vierwiel heftrucks te bespreken. Wij helpen u graag verder!

085 006 04 54
Info@totaallift.nl 

Bel me terug