Tips voor het veilig gebruik van heftrucks in het magazijn

In het magazijn kunnen er gevaarlijke situaties voorkomen wanneer er niet goed wordt uitgekeken. De heftruck is heel praktisch in het dagelijkse gebruik, maar het brengt ook risico’s met zich mee. Elke werknemer heeft recht op een veilige werkplek en met behulp van deze tips kan jij het gebruik van heftrucks veiliger maken in het magazijn!

Gecertificeerde bestuurder

De opslag van goederen is erg kostbaar, maar de medewerkers zijn het meest kostbaar. Zorg er daarom altijd voor dat de bestuurders van de heftruck altijd een geldig heftruck certificaat bezitten. Er gebeuren automatisch minder ongelukken, als de chauffeer weet hoe hij goed met zijn voertuig om moet gaan.

Regelmatige inspecties

Zorg ervoor dat de heftruck in goede staat verkeert. Voer dus regelmatig inspecties uit waarbij je de remmen, stuurinrichting, verlichting en banden bekijkt om mogelijke problemen of incidenten te voorkomen.

Houd je omgeving in de gaten

Een magazijn is geen autoweg en heeft veel meer compacte ruimtes. Het is daarom erg belangrijk om de omgeving waarin je te werk bent in de gaten te houden. Zorg er daarom ook voor dat je ten alle tijden goed zicht hebt op de situatie, ook met een lading op de lepels. Het gebruiken van spiegels is hierin ook erg belangrijk. Bolle spiegels op kruispunten ophangen helpen ook veel om het zicht te verbeteren.

Snelheid minderen

Beperk de snelheid van de heftruck tot een veilig niveau, vooral in drukke magazijnen. Hoge snelheden verhogen het risico op ongevallen. Met een zware lading is het nog meer aan te raden om de snelheid te minderen.

Verkeersregels

Zelfs in een magazijn zijn vaak verkeersregels van toepassing. Denk hierbij aan het geven van voorrang aan voetgangers, voorrang geven en ontvangen aan anderen of het volgen van verkeersborden.

Maak de lading goed vast

Het is erg belangrijk dat de lading op de heftruck goed is gestapeld en vastgezet. Om ladingen op hun plaats te houden kan je gebruik maken van pallets en riemen. Voor een betere stabiliteit dien je de pallet laag bij de grond te houden.

Veiligheid is prioriteit nummer één binnen het magazijn. Zorg er daarom ook voor dat regels en afspraken worden nageleefd om incidenten te voorkomen. Heb jij nog interesse in het aanschaffen van een heftruck voor bij jou in het magazijn? Bij Totaallift helpen wij jou graag verder!

Heftruck in magazijn

Bel me terug