De inzet van diesel heftrucks worden strenger gecontroleerd!
LEIDSCHENDAM – Er gaat strenger gecontroleerd worden door De Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) op heftrucks met dieselmotoren, omdat uitlaatgassen van deze heftrucks kankerverwekkend zijn en voldoende alternatieven aandrijvingen beschikbaar zijn. Als werkgever is het wettelijk verplicht om werknemers en anderen in de omgeving hiertegen te beschermen. De Nederlandse Arbeidsinspectie zal hier ook strenger op toezien. Hierom moet de inzet van dieseltrucks volgens de NLA zoveel mogelijk worden beperkt. Voor wie toch nog gebruikt maakt van een dieselheftruck, heeft zes maanden de tijd om deze te vervangen volgens BMWT Keur.
Volgens de NLA zijn er voor diesel aangedreven heftrucks met een hefvermogen tot 12 ton voldoende alternatieven. Alternatieven van deze heftrucks zijn bijvoorbeeld heftrucks die rijden op aardgas, lpg of elektrisch. Zonder schriftelijke onderbouwing waarom een bedrijf een diesel aangedreven heftruck niet kan vervangen, is het verplicht om deze heftruck te vervangen. Dit geldt ook voor diesel aangedreven transportbanden, hoogwerkers, palletwagens, waarvoor de markt ook elektrisch aangedreven alternatieven biedt.
Uitlaatgassen verminderen met roetfilter
Bedrijven moeten dus aanvullende maatregelen nemen om de blootstelling aan uitlaatgassen te verminderen. Dit geldt zowel voor machines die binnen- en/of buitenwerk verrichten. Ook buiten kunnen medewerkers worden blootgesteld aan uitlaatgassen. Maar wanneer is een roetfilter nodig bij de inzet van een diesel aangedreven heftruck?
- Heeft u een dieselmotor met een vermogen lager dan 19kW? Dan is in alle gevallen een opsteek- of retrofit- roetfilter vereist.
- Heeft u een dieselmotor met een vermogen tussen 19 – 56 kW? Dan is een opsteek- of retrofit-roetfilter vereist met een effectiviteit van minimaal 95%.
- Heeft u een dieselmotor met een vermogen van minimaal 19 kW die voldoet aan de Stage V-norm? Dan is een roetfilter niet nodig.
Heftruck maatregelen
Wanneer de inspecteurs diesel aangedreven heftrucks aantreffen die ingezet worden binnen een hal, gelden de volgende maatregelen:
- Heeft u een heftruck met een hefvermogen van 4 ton of minder (ongeacht de leeftijd): binnen zes maanden vervangen of alleen nog inzetten buiten.
- Heeft u een heftruck met een hefvermogen tussen 4 en 8 ton en ouder dan vijf jaar? Vervang binnen zes maanden of alleen nog buiten inzetten.
- Heeft u een heftruck met een hefvermogen tussen 4 en 8 ton en jonger dan vijf jaar? Vervang zodra ze vijf jaar worden of alleen nog buiten inzetten.
- Heeft u een heftrucks met een hefvermogen tot 8 ton die na 1 januari 2024 zijn aangeschaft? Alleen buiten inzetten.
De overstap maken
Met de aangescherpte controles op de inzet van diesel heftrucks, is de overstap naar een alternatief als een elektrische heftruck voor velen een noodzaak. Bij Totaallift bieden wie verschillende elektrische heftrucks met lithium-ion accu. Er zijn verschillende redenen waarom u zou kunnen kiezen voor een lithium-ion accu aangedreven heftruck. Op lange termijn zijn deze batterijen goedkoper, sneller te laden en hebben een betere capaciteit. Ontdek ook de voordelen van lithium-ion heftrucks en neem contact op met Totaallift. Bij Totaallift bieden we naast lithium-ion heftrucks ook ondersteuning met subsidiemogelijkheden, om deze investering haalbaar te maken voor uw bedrijf.